Kao dio međunarodnog eTwinning projekta „Unity Islands” učenici English Cluba su samostalno izmislili tradicionalnu hranu i lokalne restorane, kao i osmislili značajna ličnosti te napisali legende svog izmišljenog tropskog otoka Tropical Haven i izradili e-knjigu u Book Creatoru.
U sklopu međunarodnog eTwinning projekta „Unity Islands” troje učenika 7. razreda koji pohađaju izvannastavnu aktivnost English Club s nastavnicom Adrijanom Roždijevac samostalno su osmislili i napisali legende, mitove i priče svog izmišljenog tropskog otoka Tropical Haven. Od drevnih civilizacija i mitskih bića do podrijetla tradicionalnog plesa i jela otoka, svaka legenda odražava jedinstvenu povijest i kulturnu baštinu otoka koju su učenici svojim trudom i kreativnošću osmislili. Učenici su za navedene priče izradili i popratne slike napravljene uz pomoć alata NightCafé AI Art Generator, kao i snimili se kako čitaju priče. Sve navedeno učenici su oblikovali u e-knjigu izrađenu u alatu Book Creator koju možete prolistati na ovoj poveznici https://bit.ly/TropicalHavenLegends.
Osim navedenih legendi, učenici su napisali i nekoliko priča o lokalnim simbolima i običajima važnim za otok, a možete ih pročitati na web stranici otok na ovoj poveznici https://bit.ly/TropicalHavenIsland gdje možete pronaći i ostale zanimljive detalje o otoku.
Također, učenici su napravili popis i detaljne opise značajnih ličnosti, odnosno junaka i junakinja otoka, koji su svojim radom i djelima pridonijeli razvitku otoka. Od hrabrih hrvatskih istraživača do talentiranih umjetnika, ovi heroji i heroine očuvali su hrvatsku i azijsku tradiciju i obogatili otočku kulturu i baštinu.
Niti jedan doživljaj turističke destinacije nije potpun bez tradicionalne hrane i lokalnih restorana koje su naši učenici za Tropical Haven osmislili kao savršenu mješavinu azijske i hrvatske kuhinje i tropskih i balkanskih okusa i začina. Haveneshie je nacionalno jelo otoka koje se sastoji od pečene hobotnice s hrskavo prženim avokadom i mješavinom pečenog povrća. Neka od slanih i slatkih jela koja predstavljaju savršen spoj hrvatske i azijske gastronomske tradicije su sarmachi, burek dumplings, Slavonshi rolls, ćevakos, čorbanci, pašticada curry, match krafne i match kremšnite. Pregled tradicionalne hrane možete pogledati na ovoj poveznici: https://bit.ly/TropicalHavenFood. Kako bi se mogli opustiti u predivnom ambijentu tropskog otoka i uživati u ukusnim jelima, posjetiocima otoka su na raspolaganju razni lokalni restorani i kafići, od šarmantnih restorana uz more i obiteljskih restorana, do skrivenih špiljskih bistroa i kafića u prašumi, slastičarnica i uličnih štandova s brzom hranom.







